In steeds meer huishoudens wordt een plaatsje voorzien voor wellness. Sauna's zijn daarbij een vaak gekozen optie. Een privé sauna in huis in niet alleen makkelijker, je hebt ook veel meer privacy.
Een type sauna die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint, is de infraroodsauna. Zo'n infraroodsauna biedt een aantal interessante voordelen ten opzichte van een klassieke sauna.
Hoe werkt zo'n infraroodsauna juist? Wat zijn de verschillen ten opzichte van een klassieke sauna? En hoeveel bedraagt de prijs gemiddeld?
Een infraroodsauna werkt uiteraard op basis van infraroodstralen. Kenmerkend aan infraroodstralen is dat ze niet zozeer de lucht, maar wel objecten en personen zullen verwarmen. Ze stralen af op je lichaam, en hierdoor zal je een warm gevoel ervaren. Je kan het een beetje vergelijken met de warmte die je voelt van de zon.
Belangrijk om weten is dat er verschillende soorten infraroodstralen bestaan. We maken een onderscheid tussen korte golf, medium golf en lange golf infraroodstralen.
Lange golf infraroodstralen geven een draaglijke warmte af. De warmte is niet zo intens, maar laat je wel toe om het aangenaam warm te krijgen. In een infraroodsauna op basis van lange golf stralen kan je zo lang blijven zitten als je wil.
Medium golf stralen en korte golf stralen zijn intenser. Vooral de korte golf infraroodstralen geven een heel intense warmte af. Deze warmte kan je lichaam maximum 15 minuten verdragen. Word je langer blootgesteld, dan kan dit een gevaar zijn voor je gezondheid. Infraroodsauna's op basis van korte golfstralen worden dan ook hoe langer hoe minder populair. In sommige landen mogen ze zelfs enkel gebruikt worden na medisch advies.
Dient een infraroodsauna ook om een therapeutisch effect te bekomen, dan kiest men vaak voor een full spectrum straler. Deze infraroodlampen zullen zowel lange golven, medium golven als korte golven uitstralen. De warmte is draaglijk, en de korte golf infraroodstralen zorgen toch voor een therapeutisch effect.
Een infraroodsauna werkt dus op basis van infraroodstralen, en dit is ook meteen het fundamentele verschil met een klassieke sauna. Infraroodstralen zullen namelijk niet de lucht, maar wel personen en objecten opwarmen. Bij een klassieke Finse sauna zal de lucht verwarmd worden. De lucht in een klassieke sauna bereikt een temperatuur van zo'n 90 à 110° Celsius.
Ook in een infraroodcabine zal de lucht verwarmd worden, maar hier gaat het eerder om indirecte verwarming. Personen en objecten die worden verwarmd door de infraroodstralen, zullen op hun beurt hun warmte afgeven aan de omgevingslucht, waardoor ook die een hogere temperatuur krijgt.
Deze andere methode van verwarmen heeft een invloed op de manier waarop je de warmte ervaart. Nogal wat mensen vinden de hitte van een klassieke sauna ondraaglijk, en kiezen daarom voor een infraroodsauna. De warmtebeleving in een infraroodsauna wordt als veel aangenamer en draaglijker beschouwd.
Infraroodsauna's danken hun stijgende populariteit aan de vele voordelen die ze te bieden hebben. Wat zijn die voordelen van infraroodsauna's? En zijn er ook minpuntjes?
+ De temperatuur in een infraroodcabine is veel draaglijker dan die in een klassieke sauna. De temperatuur schommelt rond de 40 à 50° Celsius, terwijl de lucht in een klassieke sauna een temperatuur van 90 à 110° Celsius bereikt. Bovendien stralen de infraroodgolven in op je lichaam, wat veel aangenamer aanvoelt. Je zal het veel minder snel benauwd krijgen in een infraroodsauna dan in een klassieke sauna.
+ Infraroodstralen geven een gerichte warmte af, die doordringt in je lichaam. Dit heeft een therapeutische werking. Infraroodsauna's zijn bv. heel goed voor spieren en gewrichten.
+ Een infraroodsauna verbruikt ook veel minder energie dan een klassieke sauna op elektriciteit. Het stroomverbruik van een infraroodcabine ligt gemiddeld zo'n 5 à 6 keer lager dan die van een gewone sauna.
+ Een infraroodcabine warmt veel sneller op dan een klassieke sauna. De opwarmtijd van een infraroodsauna schommelt rond de 10 à 15 minuten, wat veel sneller is dan bij een klassieke sauna. Hier moet je soms tot 45 minuten wachten tot de sauna helemaal op temperatuur is.
+ De installatie van een infraroodsauna verloopt heel vlot. Je hebt cabine's in uiteenlopende formaten, waardoor je steeds wel een cabine kan vinden die perfect past in je woning. Bovendien hoef je de infraroodcabine enkel aan te sluiten op een stopcontact.
Een infraroodsauna is een droge sauna. Je hebt er niet de echte saunabeleving, waarbij stoom wordt gegenereerd door water over een saunakachel te gieten.
Net als bij een klassieke sauna moet je steeds de nodige voorzichtigheid bewaren wanneer je in de infraroodcabine zit. Zeker bij infraroodcabines op basis van korte golf infraroodstralen mag je zeker niet te lang in de cabine blijven zitten. Mogelijke gezondheidsrisico's zijn oververhitting en uitdroging.
Bij het overlopen van de voordelen gaven we al aan dat een infraroodsauna vrij weinig stroom verbruikt. Maar hoeveel energie verbruikt zo'n infraroodcabine juist?
Een infraroodsauna verbruikt gemiddeld zo'n 2.000 à 2.500 Watt. Ga je een halfuurtje in de sauna, dan zal je dit ongeveer 0,25 à 0,30 euro aan elektriciteit kosten. Hoeveel je dit kost op jaarbasis aan elektriciteit, zal natuurlijk afhangen van de frequentie waarmee je de sauna gebruikt. Maar gemiddeld ligt de elektriciteitskost per jaar rond de 50 euro.
Het stroomverbruik van een infraroodsauna ligt veel lager dan dat van een klassieke sauna. Hier ligt het stroomverbruik makkelijk 5 tot 6 keer hoger.
Infraroodcabines hebben als voordeel dat ze verkrijgbaar zijn in vele verschillende formaten. Dat is handig, aangezien je zo steeds een model vindt dat perfect past in je woning.
Je kan een onderscheid maken tussen infraroodcabines in standaard afmetingen, en op maat gemaakte infraroodcabines. Het spreekt voor zich dat de tweede groep infraroodcabines iets duurder is.
Het meest compacte standaardmodel is de éénpersoonscabine. Deze cabine's zijn zowat overal te plaatsen, en hebben een afmeting van 90*90*195.
Populairder zijn echter de tweepersoons- en de driepersoonscabines, waar je met meerdere personen tegelijk kan plaatsnemen. In sommige gevallen kunnen zelfs 4 personen plaatsnemen. Bij een tweepersoonscabine zijn 120*105 cm de meest standaard afmetingen. Wil je liever iets groter, dan is ook 140*140 cm een gangbaar formaat.
Net als een klassieke sauna is ook een infraroodsauna bijna volledig opgebouwd uit hout. Omdat je te maken hebt met hoge temperaturen, is niet elke houtsoort even geschikt.
Voor het produceren van infraroodsauna's wordt vaak gekozen voor Red Cedar of Hemlock.
Red Cedar is een houtsoort met een roodachtige kleur, en heeft als voordeel dat het heel vochtbestendig is. Het is daarom geschikt voor infraroodcabines die in vochtige ruimtes komen te staan. Denk bijvoorbeeld maar aan de badkamer.
Hemlock is een houtsoort met een geel-bruine kleur, en is minder goed bestand tegen vocht dan de Red Cedar infraroodcabines. Je zet cabines uit Hemlock hout dan ook best in ruimtes met een normale luchtvochtigheidsgraad.
Red Cedar hout is doorgaans iets duurder dan Hemlock hout. Red Cedar is dan ook vochtbestendiger, en van nature beter bestand tegen schimmels en bacteriën.
Infraroodcabines worden vaak gekozen omwille van hun therapeutische effecten. Ze hebben een gunstig effect op je gezondheid.
Infraroodstralen dringen immers door tot in je lichaam, en dat is goed voor je spieren en de bloedsomloop. Door de warmte zetten de bloedvaten immers uit, wat de bloedsomloop verbetert. Ook doet de warmte je spieren ontspannen. Hierdoor heeft een infraroodsauna een helend effect bij spierpijn of een pijnlijke rug of schouders.
Naast je fysieke gezondheid is een infraroodsauna ook goed voor je mentale gezondheid. In een sauna kom je volledig tot rust, en het helpt je ontspannen. Ideaal voor na een drukke werkdag.
De prijs van een infraroodsauna hangt in de eerste plaats af van de grootte. Ook de gebruikte houtsoort en eventuele extra's hebben een invloed op de prijs. Denk bijvoorbeeld maar aan lichttherapie of het integreren van een radio in je cabine. Tot slot zal ook de mate van afwerking een rol spelen in het bepalen van de prijs.
Voor een standaard tweepersoonscabine mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 1.000 en de 2.000 euro. Ben je eerder op zoek naar een driepersoonscabine, dan zal de prijs schommelen tussen de 1.500 en de 3.000 euro.
Een infraroodsauna is voor veel mensen een grote investering. Je doet er dus goed aan om offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken. Offertes vergelijken kan je soms tot enkele honderden euro's doen besparen. Bovendien kan je de modellen en opties die worden voorgesteld met elkaar vergelijken.
Alle offertes zijn ook volledig gratis en zonder enig aankoopverplichting.